Isıl İşlem Türleri:
Islah Etme: Östenitleme ve söndürme işleminde çelik, kritik aralığın üzerindeki bir sıcaklığa eşit şekilde ısıtılır ve istenen yapıya ulaşmak için su kullanarak hızla soğutulur. Daha sonra istenilen mekanik özellikler için temperlenir. Bu işlem sayesinde belirli mukavemet ve sertlik seviyelerine ulaşılır.
Normalize Etme: Normalize işleminde, çelik eşit olarak kritik aralığın üzerindeki bir sıcaklığa ısıtılır, ardından havada oda sıcaklığına soğutulur. Bu işlem, tanecik yapısının yeniden kristalleşmesini ve yeniden düzenlenmesini sağlayarak ürüne sertlik ve yapı bakımından homojenlik sağlar. Petrol ve gaz sondajı ve tamamlama uygulamaları için bu ısıl işlem türü tercih edilir.
Tavlama: Tavlama, çeliği kritik aralığın içinde veya üzerindeki bir sıcaklığa eşit olarak ısıtmak ve kontrollü bir hızda kritik aralığın altındaki bir sıcaklığa soğutma işlemidir. Bu işlem genellikle iyi işlenebilirlik ve süneklik için tasarlanmış belirli bir mikro yapı üretmek amacıyla uygulanır. Tavlama ayrıca gerilim gidermek, yumuşaklık sağlamak ve sertliği veya diğer mekanik özellikleri değiştirmek için yapılır.
Küreselleştirme Tavlaması:Küreselleştirme Tavlamasında, işlenebilirlik ve sonraki işlemler için en iyi karbür mikro yapıları üretmek için uzun bir ısıtma süresi kullanılr. Özellikle rulman, endüstriyel ve madencilik parçalarında bu ısıl işlem yöntemi uygulanır.
Gerilim giderme: Geriim Giderme işleme için bozulmayı minimize etmeye yardımcı olur. Ayrıca kaynak ile ilgili çatlak riskini azaltır.
Temperleme: Terperlemenin amacı, çeliğin tokluğunu artırmak ve gerilimleri azaltmaktır. Su vermeden sonra, martensitik yapı, artık gerilmelerle nispeten düşük bir tokluğa sahiptir. Çelik 160 - 650° C arasında bir sıcaklığa 1 - 2 saat süreyle yeniden ısıtılırsa, çelik sınıfına bağlı olarak tokluk artırılabilir ve gerilimler azaltılabilir. Temperleme, çatlama riskini azaltacaktır. Dişliler ve miller bu özelliklerden yararlanmaktadır.